Ako hnojiť akváriové rastliny a neublížiť pritom krevetkám?

Ako hnojiť akváriové rastliny a neublížiť pritom krevetkám?

Zelená rastlina a šťastná krevetka? Ideálny stav, kedy sú spokojné obe strany. Nie vždy to tak ale funguje a v tomto blogu sa bližšie pozrieme na jednu z príčin – agresívne hnojivá pre akváriové rastliny. Hnojivá, či už pre použitie v záhradách, poliach, alebo v našom prípade v akváriách sa vyrábajú v rôznej kvalite. Často vážne ohrozujú i zdravie ľudí. V rozvojových krajinách prevažne zameraných na poľnohospodárstvo sa s tým „nebabrú“ a používajú síce silné a účinné prostriedky, no o to nebezpečnejšie pre život prírody, zvierat i ľudí. Chcete svoje pestrofarebné kôrovce ochrániť pred škodlivými hnojivami a vybrať tie najvhodnejšie a najbezpečnejšie? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Ako zabezpečiť potrebnú výživu vašim vodným rastlinkám a zároveň bezpečné prostredie pre krevetky? V prvom rade nemôžete v akváriu použiť ľubovoľné hnojivo. Každá rastlina potrebuje výživu – či už voľne rastúca, alebo pestovaná. Pre dosiahnutie ideálnych výsledkov je však potrebné prírodu trošku popohnať. Preto sa o rastliny staráme a používame hnojivá. Potrebujú ich pre rast, silu, farbu a rôzne iné faktory. Ak sa na to pozrieme naozaj silnou lupou, uvidíme, že rastliny využívajú širokú paletu prvkov – niektoré vo väčších množstvách, kým iné len v stopových. Najpotrebnejšie sú pre ne fosfáty, draslík, dusík, vápnik, horčík a síra. Z tých stopových, no nemenej dôležitých, sú to zinok, meď, železo, chlór, mangán a bór.

Obzvlášť zlomovým prvkom pre rastliny a krevetky je meď. Pre rastliny je tento prvok v stopových množstvách nesmierne dôležitý – napomáha rastu, rozvíja jednotlivé časti rastliny, podporuje fotosyntézu, posilňuje pôsobenie enzýmov. Vyššia koncentrácia medi je ale pre obľúbené akváriové kôrovce veľmi nebezpečná. Nepriaznivo vplýva na ich dýchanie, narúša rozmnožovanie a škodí imunitnému systému. Zvýšená koncentrácia medi je tiež fatálna pre jednu z vitálnych funkcií tela krevetiek – osmoreguláciu (reguláciu koncentrácie solí v bunkách a telesných tekutinách).

Ako hnojiť akváriové rastliny a neublížiť pritom krevetkám?

Zrejme nechcete, aby sa ktorýkoľvek so spomínaných scenárov prihodil obyvateľom vášho akvária. Zistili sme, že vinníkom je meď. Mnoho druhov hnojív o sebe na etikete tvrdí, že sú pre krevetky bezpečné. O pravde sa však musíte presvedčiť sami. Viacero výrobcov označuje svoje výrobky za bezpečné pre krevetky. Najlepšie však urobíte, ak zvolíte hnojivá s najnižším možným množstvom medi, alebo úplne bez jej obsahu a vybrať si produkt, ktorý sa najviac hodí potrebám vášho akvária. Poďme sa pozrieť na niektoré hnojivá, ktoré vaše rastliny potešia a krevetky si ich prítomnosť ani nevšimnú.

Aquarium Co-Op – Easy Green All in One Fertilizer: Ako už názov napovedá, toto hnojivo je univerzálne a môžete ho bezpečne použiť pre rastliny v akváriách obývaných krevetami, rybami, či slimákmi. Obsahuje všetko, čo rastliny vo väčšine nádržiach potrebujú. Toto univerzálne hnojivo neobsahuje žiadnu meď a preto je pre krevetky úplne bezpečné. Odporúčané týždenné dávkovanie je 1 ml hnojiva na každých 40 litrov vody vo vašej nádrži.

Brightwell – Shrimp Florin Multi: Ďalšie skvelé hnojivo vhodné do akvárií s rybami, či krevetkami. Neobsahuje žiadnu meď a preto sa tohto univerzálneho pomocníka žiaden obyvateľ vášho akvária obávať nemusí. Edícia Shrimp od tohto renomovaného výrobcu akvaristického príslušenstva je vyrábaná s ohľadom priamo na krevetky. Odporúčané dávkovanie: 2 ml hnojiva na každých 40 litrov vody vo vašej nádrži dvakrát do týždňa.

Seachem – Flourish – Výborný prostriedok na hnojenia akváriových rastlín. Obsahuje takmer neexistujúce množstvo medi – 0,0001 %. Zahŕňa všetky dôležité zložky priaznivo pôsobiace na vývin rastlín. Odporúčané dávkovanie je 0,8 ml na každých 40 litrov vody v nádrži raz, alebo dvakrát do týždňa.

API – Leaf Zone – Toto hnojivo je známe svojím skvelým pomerom cena – kvalita. Neobsahuje tiež ani stopové množstvá medi a preto je pre akvárium plné krevetiek nanajvýš vhodné. Hnojivo je bohaté najmä na železo a draslík. Odporúčané dávkovanie – 5 ml na každých 40 litrov vody v nádrži raz do týždňa.

Nilocg Aquatics – ThriveS – Akvaristické hnojivo určené presne pre nádrže s krevetkami. Neobsahuje absolútne žiadnu meď. Rada Thrive obsahuje viacero hnojív vhodných pre akváriové rastliny a zároveň aj krevetky, no rada ThriveS je sa samostatne venuje zdraviu krevetiek. Jedno stlačenie pumpičky = 5 ml. Touto dávkou odporúčame akvárium hnojiť 1 – 3 krát do týždňa.

Ako hnojiť akváriové rastliny a neublížiť pritom krevetkám?

Ďalšími skvelými značkami hnojív vhodnými pre rastliny i krevetky sú určite Biovert, JBL, Dennerle (menovite produkty Dennerle E15, Dennerle V30 Complete, Dennerle A1 Daily, Dennerle S7 Vitamix). Ak sa bojíte o zdravie vašich krevetiek i pri použití hnojív bez obsahu medi, môžete ich skúsiť privykať na hnojivá postupne. Po týždňoch zvyšujte dávku hnojiva tým, že začnete na polovici odporúčanej dávky, kým sa po troch týždňoch dostanete na plnú dávku. Ak ste doteraz používali hnojivá obsahujúce meď a na krevetkách vidno, že im ich prostredie nevyhovuje, môžete skúsiť jeden z odstraňovačov medi – napríklad Seachem CupriSorb Copper Remover, alebo API Bio-Chem Zorb. Ak takéto prostriedky nemáte poruke, odporúčame výmenu vody v nádrži.

V prípade ak ešte krevetky nemáte, ale uvažujete o ich zaobstaraní určite vám odporúčame eshop prekrevetky.sk, ktorý sa venuje výučne trpasličím krevetkám.

Bezpečné hnojivá pre krevetky nájdete TU

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *