Ako založiť akvárium pre krevetky?

Druhy akváriových aquascapov
Zdroj: theaquariumguide.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moment, na ktorý sa každý nováčik určite už dlho teší. Konečne si zakladáte vlastné akvárium, v ktorom vám tieto zaujímavé tvory budú ešte dlho robiť radosť.  Ste rozhodnutí, ktorý druh krevetiek chcete chovať? Ak nie, možno sa rozhodnete i pomocou tohto blogu. Nebojte sa, nejde o žiadnu veľkú výzvu. Po technickej stránke je postup rovnaký pre všetky druhy krevetiek a podobný tiež so zakladaním akvária pre ryby. Postup si vysvetlíme v niekoľkých bodoch, na konci ktorých budete vedieť všetko podstatné.

Krevetky vám v akváriu veľký objem veru nezaberú. Môžete ich chovať i v nádrži o objeme 20 L. Každopádne 40 litrové nádrže sú oveľa bežnejšie a jednoznačne viac odporúčané. Stále platí, že viac vody = viac stability. Rôznym druhom krevetiek vyhovujú rôzne parametre vody, avšak potreby všetkých druhov sa v istom intervale stretnú. Najdôležitejším parametrom ostáva stabilita podmienok ich okolia. Čím viac vody v nádrži, tým pomalšie sa zmeny, na ktoré sú krevetky háklivé, prejavia. Ak ste v chovaní krevetiek začiatočník, odporúčame vám začať s druhmi Cherry a Ghost – sú prispôsobivejšie, ako ich kolegovia.

Teraz, keď sme sa oboznámili so základmi, poďme sa pozrieť na ideálne umiestnenie nádrže. Keď už v nej budete mať napustených niekoľko desiatok litrov vody, nepohnete ňou. Ak sa však náhodou rozhodnete zmerať si sily, nerobte to – je to príliš riskantné. Umiestnite preto akvárium do blízkosti elektrickej zásuvky a ideálne tiež k zdroju vody pre odvrátenie náhlych zmien v akváriu.

Čo budete potrebovať?

Aby vám hneď na začiatku šlo všetko zľahka, budete potrebovať konkrétne náčinie. Samotné akvárium by malo mať objem 20 a viac litrov. Ďalej preň potrebujete substrát, filter, ohrievač, testovaciu súpravu pre kontrolu vodných parametrov, akváriový vysávač, akváriový podberák, pomôcku na čistenie skla v akváriu, 10 litrové vedierko, potravu pre krevetky a dekoráciu (ktorá je pre krevetky nutná) – vodné rastliny (prelink na článok o rastlinách), kamene, drevo.

Akváriá určené pre krevetky kvôli svojej špecializácii potrebujú špecifickú výbavu. Filter vie byť pre mladé a drobné krevetky obzvlášť nebezpečný – dokáže ich totiž ľahko vcucnúť. Potrebovať budete preto filter so špongiou, ktorá tomuto riziku zamedzí. Použite túto kalkulačku (je to prelink na originálnom článku, odkazujúci na kalkulačku ktorá podľa parametrov akvária vypočíta potrebné hodnoty – nachádza sa v bode 1), ktorou vypočítate ideálne prúdenie vody a ideálny výkon ohrievača. Poistiť sa však môžete i zakúpením dvoch ohrievačov s rovnakým výkonom – môžete sa tak vyhnúť katastrofe. Substrát je potrebné zvoliť v závislosti od druhu krevetiek. Vo všeobecnosti im však vyhovujú nižšie hodnoty pH. Jedny z najvhodnejších substrátov sú ADA Aquasoil, Seacheam Fluorite a RedSead Florabase, no určite sa o výbere poraďte i v špecializovaných predajniach. Krevetky svetlejšich a výraznejších farieb vyniknú na tmavších substrátoch a naopak.

Zdroj: aquaristic.net

Akvárium s rastlinami, či bez nich?

Rastliny a krevetky k sebe jednoducho patria. Krevetky ich využívajú na viaceré veľmi dôležité účely. Sú miestom ich úkrytu pred predátormi, ich útočiskom a tiež zdrojom ich potravy. Na rastlinách rastú riasy, a zdržiavajú sa na nich mikroorganizmy. Tieto dve súčasti akvária tvoria dôležitú súčasť potravy krevetiek. Ak neplánujete akvárium príliš osvetliť, odporúčame doň nasadiť mach (napríklad Jávsky mach) a rôzne druhy papradí. Tieto rastliny veľa svetla nepotrebujú no vaše akvárium určite skrášlia a krevetky sa im potešia. Ak svetlom šetriť neplánujete, vhodnou rastlinou bude Rotala. Vyžaduje síce väčšiu starostlivosť, ako paprade a machy, no odvďačí sa vám zaujímavo vyzerajúcim akváriom a dodatočným kyslíkom v nádrži. Na druhú stranu „nezalesnené“ akváriá vyžadujú menej starostlivosti a vyjdú vás lacnešie. Nie sú však na pohľad veľmi zaujímavé a ak by ste sa spýtali krevetiek, určite by uprednostnili akvárium plné rastlín. Takéto akváriá sa primárne využívajú na chovanie a šľachtenie – funkcie, pri ktorých na estetickom faktore príliš nezáleží. Každopádne sú jednoduchšie na čistenie a prístup ku krevetkám.

Čistenie a umiestnenie substrátu

Aj táto súčasť akvária si občas vyžaduje čistenie. Substráty viacerých značiek (vrátane spomínanej ADA) čistiť nemusíte – sú ihneď pripravené na použitie v akváriu. Substráty na báze štrku však potrebujete najskôr niekoľkokrát premyť, aby ste sa zbavili nečistôt, prachu a piesku. Koľko substrátu teda potrebujete? Malo by ho byť dostatočné množstvo, aby ste ním vedeli pokryť celú plochu akvária pri hĺbke aspoň 2,5 cm. Krevetkám vyhovuje predovšetkým dno s hladkým povrchom s jemným zvlnením. Odporúča sa prednú časť akvária vystlať plocho – je to totiž miesto vyhľadávania partnerov na párenie a hľadanie potravy. Ak budete potravu smerovať do prednej časti nádrže, krevetky sa v nej budú častejšie zdržiavať a budú teda aj častejšie na očiach. Ak krevetky chováte v akváriu s rastlinami, odporúčame vám do substrátu nasadiť i väčšie kamene. Vytvoríte tak zaujímavý „hornatý“ povrch, ktorý je zaujímavý na pohľad a krevetky ho budú milovať.

Napúšťanie akvária

Vodu do akvária potrebujete nejako dostať. Pre tento účel využite vedierko, alebo hadicu. Teraz je najlepší čas skontrolovať parametre vody. Ak je pH príliš vysoké, alebo naopak príliš nízke, budete ho musieť upraviť pomocou zakúpeného vyrovnávača pH. Voda môže byť zmäkčená pridaním kúskov náplavového dreva, alebo rašeliny do krabice filtra. Určite sa tiež budete chcieť zbaviť chlóru, prítomného vo vode. Použite dostupné komerčné prostriedky proti chlóru. Tento krok je dôležitý, pretože pre krevetky je chlór naozaj nebezpečný. Prostriedok na odchlórenie použite vždy, keď vymieňate, alebo iba pridávate vodu do akvária.

Inštalácia filtra

Nový filter prepláchnite pod tečúcou vodou aj so všetkými jeho súčasťami. Krevetky sú veľmi citlivé na ťažké kovy – filter môže byť znečistený prachom z výroby, alebo skladu. Nainštalujte ho do akvária a pripojte jeho prívod a vývod (záleží od typu filtra). Prívod filtra musíte ošetriť špongiou tak, ako sme spomínali. Ak nemáte filter, ktorý už špongiu na sebe pripevnenú má, pripojte na svoj filter tenkú vrstvu špongie, alebo kúsok siloniek a pripevnite elastickou gumičkou. Filter budete musieť čistiť raz do týždňa – zachytáva totiž rôzne nečistoty. Výhoda pripevnenia špongie gumičkou teda tkvie aj v jednoduchom prístupe k filtru.

Osvetlenie

Osvetlenie akvária závisí od toho, čo je v ňom. Použiť môžete LED svetlá, ktoré sú cenovo naozaj veľmi dostupné a ponúkajú bohatý výber farieb. Ak v akváriu neplánujete mať rastliny, odporúčame vám klasické akváriové svetlo, dostupné v bežných obchodoch s akvaristickým príslušenstvom. Svetlo by v akváriu malo byť zapnuté maximálne osem hodín denne – takto predídete nadmernému rastu rias. Ak je vaše akvárium bohato zarastené, potrebovať budete komplexnejšie riešené osvetlenie. Svetlo sa kvôli prítomnosti rastlín a iných dekorácií nedostane všade. Preto tiež odporúčame použitie LED svetiel, ktoré si viete prispôsobiť presne podľa vašich predstáv. Ak vaše akvárium disponuje dávkovačom CO2 a dávkovačom hnojiva pre rastliny, osvetliť budete musieť i tieto komponenty.

Zdroj: plantedtank.net

Zabhenutie akvária

Krevetky môžeme pridať až do správne zabehnutého akvária. Doba zabehnutia procesov v nádrži môže trvať od dvoch týždňov, po dva mesiace. Čakať sa ale oplatí – momentálne vytvárate pre krevetky ideálny domov. Počas tohto obdobia a aj neskôr, keď už budú podmienky v nádrží stabilné, musíte každé dva týždne kontrolovať parametre vody. Ohrievače nastavte na teplotu medzi 22 a 28 °C. Takisto zapojte i osvetlenie a nastavte ho na svietenie osem hodín denne.

Pridávanie krevetiek do nádrže

Dostávame sa k bodu, na ktorý už určite čakáte. Kedy konečne môžete pridať krevetky do nádrže? Až vtedy, keď cyklovanie zabezpečí týmto malým kôrovcom optimálne podmienky pre život. Hladina dusitanov a amoniaku by mala byť na nule (0 ppm). Krevetky zakúpené v obchode vložte do vedra, alebo veľkej misy s vodou. Pomocou hadičky pomaly dostaňte časť vody z akvária do vedra s krevetkami. Jeden koniec hadičky vložte do akvária, ktoré musí byť položené vyššie, ako krevetky. Z druhého konca musíte pomocou úst vytiahnuť trochu vzduchu a gravitácia sa postará o zvyšok. Do nádoby s krevetkami sa bude voda z akvária plynule dostávať a vyrovnávať tak rozdiel medzi dvomi zdrojmi vody, v ktorej sa momentálne krevetky nachádzajú Aby si ale privykali postupne, musíte tok vody obmedziť na jednu kvapku za sekundu. Najjednoduchšie bude použiť elastickú gumičku a priškrtiť ňou hadičku. Stav krevetiek kontrolujte každých pár minút. Tento proces by mal trvať od dvadsiatich minút do pol hodiny. Následne vytiahnite krevetky z nádoby pomocou malého podberáku, no nad sieťkou držte ruku, aby krevetka náhodou nevyskočila. Keď ich už v akváriu budete mať všetky, pozorujte ich správanie, zhasnite svetlo a najbližších 12 hodín ich nekŕmte. Týždne zháňania materiálov a čakanie na ideálne podmienky sa vyplatili. Teraz ste pripravení na chov krevetiek!

Kvalitné krevetky nájdete napríklad na stránke prekrevetky.sk

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *