Recenzia: Aquael Pat Mini v krevetkáriu

Tentokrát sme si pre vás pripravili recenziu vnútorného filtra Aquael Pat Mini a jeho využitia v krevetkáriu. V tejto recenzii priblížime jeho využitie v praxi jeho výhody a nevýhody.

Na úvod si uvedieme jeho základné parametre

  • Prietok: max. 400 l/hod
  • Príkon: 4W
  • Rozmery: čerpacia hlava 50*40*50mm, molitan 40*50*80mm.
  • Rozmery celého filtra : 38 x 53 x 140 mm

Dizajn

Nevýhoda vnútorných filtrov je tá, že sa prekvapivo nachádzajú vo vnútri akvária :), čo pôsobí rušivo. Je potrebné si uvedomiť čo od akvária očakávame a tomu prispôsobiť aj výber filtrácie. Čo sa týka dizajnu Aquael Pat Mini, s pôvodným filtračným médiom nevyzerá nijak hrozne, aj keď ho je výraznejšie vidieť ako napríklad Dennerle Eckfilter. Musím však poznamenať, že pôvodné filtračné médium je v krevetkáriu nepoužiteľné a bude ho potrebné vymeniť. Jednak z dôvodu malej filtračnej plochy a jednak z dôvodu, že pôvodný filtračný materiál môže spôsobiť nasatie mladých krevetiek, a preto je potrebné ho vymeniť za jemnejší. Filter je vhodný najmä do chovných nádrží, v prípade rastlinných akvárií môže pôsobiť ako päsť na oko.

Filtrácia

Ako uvádza výrobca, prietok filtra je 400 /hod, pričom jeho výkon je možné regulovať. Osobne som ho používal v maximálnom výkone v 30 litrovom akváriu /čistý objem vody cca “22” litrov/ a jeho výkon sa mi zdal optimálny. Dochádzalo k prúdeniu vody aj v spodnej časti akvária, pričom sa netvoril vír. Čo sa týka kvality filtrácie, je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o jednoduchý vnútorný filter, ktorý vykonáva filtráciu len cez jedno filtračné médium, a to biologický molitan, na ktorom sa množia prospešne filtračné baktéria. A teda zabudnite na doplnenie filtrácie o špeciálne filtračné materiály, ktoré sa používajú v špecifických situáciách

Výhody a nevýhody

Asi väčšinu z vás budú najviac zaujímať výhody a nevýhody tejto filtračnej mašinky, a preto sa budem snažiť jednotlivé plusy a mínusy viacej rozviesť.

Výhody

Cena

Medzi výhody tohto filtru patrí určite cena. Filter je možné si zaobstarať už za 8 Eur. Je potrebné ale počítať stým, že v balení neobsahuje rozstrekovaciu rampu a priložený filtračný molitán budete musieť vymeniť za iný jemnejši /cena cca 1 Eur/.

Hlučnosť

Filter v prípade ak je ponorený celý vo vode je naozaj tichý, skúšal som ho v spálni a ani v noci keď bolo úplne ticho ho vôbec nebolo počuť.

Vylepšenia

Možnosť dokúpiť jednotlivé diely považujem za veľmi veľkú výhodu filtra Aquael Pat Mini, pričom doplnkové časti tohto filtra vyrába firma Aquael za primeranú cenu. Filter si môžete vylepšiť napríklad o rozstrekovaciu rampu, a UV svetlo. Montáž týchto doplnkových dielov a čo sa týka UV svetla, to funguje v spojení s týmto filtrom naozaj vynikajúco. Takisto nemôžem zabudnúť aj na diely, ktoré sú už súčasťou balenia, a to násadka na výstup filtra, ktorou je možné regulovať smer prúdenia a hadička s regulátorom, vďaka ktorej filter nasáva a vháňa vzduch do akvária.

Filtrácia

Po dokúpení väčšieho biomolitanu a jeho zabehnutí je filtrácia absolútne dostatočná pre 30 litrové krevetkárium.

Nevýhody

Dizajn

Filter s väčším biomolitanom zaberá viacej miesta v akváriu.

Filtrácia

Nie je možné použiť iné filtračné médium ako filtračný biomolitan

Záver

Podľa môjho názoru tento filter prináša veľa muziky za málo peňazí, ako prvé je si potrebné uvedomiť na čo filter potrebujete. V prípade ak vám ide najmä o filtráciu v low tech akváriu a nevadí vám, že ho bude v akváriu vidieť, je to filter pre vás. V prípade ak potrebujete filtráciu do chovného krevetkária je to filter pre vás.

V prípade ak vám ide o vzhľad akvária, a radi testujete rôzne filtračné materiály určite si radšej priplatíte a pôjdete do kúpy externého filtra.

FILTER AQUAEL PAT MINI A OSTATNÉ PRODUKTY PRE KREVETKY NÁJDETE NA WWW.PREKREVETKY.SK

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *