Tipy ako fotografovať akvárium

Vytvoriť kvalitnú fotku akvária nie je vôbec jednoduché a preto vám chcem dať pár tipov ako fotografovať akvárium. Musíme sa vysporiadať s viacerými nástrahami akými sú napríklad aj tie najnepatrnejšie pohyby rýb, detaily koreňov, kameňov, vodných rastliniek a iných komponentov akvária. Za každou kvalitnou fotografiou akvária stoja hodiny a hodiny príprav a možno stovky až tisícky nevydarených pokusov.

Nádherné prenikavé farby ktorými akvárium disponuje, ligotavé odrazy dúhových rybích šupín si zaslúžia patričnú pozornosť pri ich fotení. Okrem kvalitného fotoaparátu sú však potrebné aj minimálne technické vedomosti v oblasti nastavovania fotoaparátu, aby ste sa vyhli rozmazaným fotkám, či nepríjemnému odrazom blesku od skla akvária. Preto som sa rozhodok bližšie opísať základné triky a jednoduchý návod ako fotografovať akvárium. Ako sa dá čo najkvalitnejšie zvečniť na fotke tento čarovný malý mikrosvet?

V prvom rade je potrebný výber vhodného fotoaparátu. Nevravím, že pekná fotografia akvária prípadne fotografia sveta za sklom sa nedá spraviť aj s kvalitným mobilom, ale na vyššej úrovni určite odporúčam sa poobhliadnuť aj po kvalitnom fotoaparáte.

Vhodné fotoaparáty môžeme rozdeliť na:

  1. DSLR alebo SLR – Digital Single-Lens Reflex Camera je obdobou klasického zrkadlového fotoaparátu, ale používa namiesto klasického filmu do fotoaparátov, digitálny snímač. K digitálnym zrkadlovkám je takisto možné si zaobstarať aj rôzne druhy objektívov.
  2. Digitálne fotoaparáty – sú to klasické male kompaktné fotoaparáty, ktoré si so sebou nosíme na dovolenku.

Osobne si myslím, že ako základ pri fotografovaní akvária stačí digitálny fotoaparát ak chcete postúpiť na vyššiu úroveň je už potrebné si zaobstarať zrkadlovku. Z cenovo prijateľných zrkadloviek je momentálne najvhodnejší NIKON D330, ku ktorej sa dá zaobstarať aj množstvo objektívov.

Fotené: Canon EOS 1200D

Ak chceme získať kvalitné fotky, zabudnime na automatický režim fotografovania a nastavme si režim fotenia ručne.

Ako fotografovať akvárium: Základné nastavenia:

  1. Správne nastavenie hĺbky ostrosti, ktorá je určená diafragmou. Hodnoty clony sa zvyčajne líšia od f / 2 do f / 22 a čím väčšie je číslo, tým menej svetla sa dostane do matrice. Správne nastavenie tohto parametra závisí aj od vzdialenosti, z ktorej fotíme náš objekt. Čím menšie je číslo v membránovej charakteristike, tým menšia je hĺbka ostrosti. Profíci odporúčajú nastavenie clony od f/4 po f/5,6, aby sa vám podarilo na fotografii zachytiť čo najostrejšie ryby a akváriové dekorácie.
  2. Rýchlosť uzávierky určuje čas, počas ktorého je uzávierka otvorená a svetlo vstupuje do matice. Rýchlosť uzávierky môže byť nastavená od 1/200 do 30 sekúnd. Najlepšie je nastavenie najvyššej rýchlosti, ktorá sa pohybuje od 1/200 až po 1/500, aby sme sa tak vyhli rozmazaným a nejasným fotografiám. Pri kompaktných fotoaparátoch sa dá nastaviť režim Šport, ktorý zjednoduší manuálne nastavenia. Je to aj z dôvodu, že aj napriek pocitu, že sa ryba ktorú chceme fotiť nehýbe, ryba vykonáva mikroskpické pohyby, ktoré môžu v konečnom výsledku spôsobiť rozmazanosť fotografie.
  3. Vyváženie bielej farby je nevyhnutné, aby sme získali pravé a prirodzené farby akvária. Vyskúšajte všetky dostupné možnosti vášho fotoaparátu, aby ste tak mohli porovnať farby jednotlivých záberov a vyberte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje.
  4. Keďže v akváriu máme nedostatok svetla je veľmi dôležité nastavenie citlivosti snímača. Ideálne je nastavenie relatívne nízkej citlivosti (700 ISO – 800 ISO), aby sa nám podarilo čo najviac valorizovať hĺbku ostrosti, znížiť pohyblivosť, aj keď šum na fotke môže byť výraznejší.

Správnym vyvážením týchto štyroch hlavných nastavení môžete dosiahnuť vysokú kvalitu záberov vášho akvária. Pri troche trpezlivosti aj krásne detailné fotky rybičiek a akváriových rastliniek. Ideálne je použiť pri fotení statív. Lebo pri nedostatku svetla je potrebná dlhšia doba expozície počas ktorej je dôležité, aby váš fotoaparát bol úplne nehybný. Vypnite všetky svetlá v miestnosti a zatemnite okná. Ak  je to možné, aj vypnúť filter v akváriu. Vodné rastliny nebudú tak rozmazané na záberoch.

Uhol fotenia

Experimentujte aj s uhlom fotenia a nebojte sa vyskúšať všetky dostupné možnosti. Väčšinou sa vyžaduje pohľad kolmo priamo na nádrž akvária. Veľmi zaujímavé sú aj šikmé pohľady z boku, či z hora. Určite nechcete na vašich fotkách reflexie blesku alebo vašej ruky ako drží fotoaparát.

Fotené: Nikon Coolpix B700

Blesk

Ak chcete teda fotiť s bleskom tak je vylúčené mať zameraný objektív kolmo na akvárium. Pri vypnutom blesku sú zábery prirodzenejšie, aj keď podmienky fotenia sú o niečo zložitejšie. Pri fotení sbleskom je odporúčané znížiť intenzitu svetla vo vnútri akvária, ale zábery zas ukážu skutočné farby rybky a pozadie bude tmavšie.

Príprava akvária

Pri fotení osobne odporúčam blesk vypnúť a pripraviť seba aj akvárium. Najvhodnejšie je vypnúť v miestnosti svetlo. Plochu za akváriom začierniť. Seba obliecť do tmavej, najlepšie čiernej farby. Okrem toho pri fotení bez blesku sa snažte čo najviac využiť umelú intenzitu osvetlenia, ktoré vychádza z akváriového svetla.

 

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *